Ga je naar Afrika op vakantie, dan kun je genieten van de prachtige natuur die het continent te bieden heeft. Van woestijn tot jungle en van strand tot stad. Je vindt het er allemaal. Het is onmogelijk om heel Afrika in één tour te bezoeken, maar als je deze natuurwonderen wilt zien, heb je een goed excuus om meerdere keren naar Afrika af te reizen.

Cirkels van feeën

De wetenschappers zijn er nog niet over uit: worden de feeën cirkels veroorzaakt door schimmels, termieten of is de grond radioactief? In Namibië, Angola en Zuid-Afrika komt je dergelijke mysterieuze cirkels tegen. Sommigen denken dat hier regelmatig UFO’s landen.

 

Foto van de cirkels van feeen

 

Het oog van Afrika

Astronauten gebruiken het als oriëntatiepunt: het Oog van Afrika. In de Sahara is dit mysterie te vinden, midden in de woestijn met enkel zand en rotsen. Vroeger werd gedacht dat het een krater ontstaan uit een inslag van een meteoriet was. Het was ook mogelijk dat dit ooit een vulkaan was die ingestort is. Maar recentelijk zegt het Amerikaanse NASA dat het Oog van Afrika simpelweg door erosie is gevormd.

 

foto van het oog van afrika

 

Kloof in Drakensbergen

In de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga ligt Drakensbergen. Dit is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. Een van de bijzondere natuurverschijnselen van Drakensbergen is de Blyderivierspoort, een kloof die 26 kilometer lang en 800 meter diep is. De rode zandstenen kloof is door uitslijting van de Blyderivier ontstaan. Overigens is deze kloof niets vergeleken met de Grand Canyon in Amerika. Deze is maar liefst 435 kilometer lang en het breedste punt is 29 kilometer breed.

 

foto van de kloof van drakensbergen

Sardientjes spotten

In juni en juli is het niet moeilijk om in Zuid-Afrika sardientjes te spotten. In deze periode van het jaar komen miljarden sardines langs de kust van KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika op zoek naar warmer water. Doordat ze dicht bij het oppervlak zwemmen zijn ze makkelijk te zien. Soms is de school sardinen wel 15 kilometer lang en 3 kilometer breed! De zilveren ader van vissen trekken dolfijnen, haaien, vogels en andere dieren aan.

 

Foto van school met sardientjes

Tags