Waar het in ‘het Westen’ economisch gezien kommer en kwel is, daar gaat de economie in Afrika als een speer. De verwachting van de Wereldbank is dat het continent de komende jaren een economische groei van 5 tot 6 procent gaat halen. En dat biedt kansen voor ondernemers.

Sommige deskundigen denken zelfs dat Afrika China voorbij zal groeien qua economie. Dit zorgt ervoor dat ook steeds meer Nederlandse ondernemers geïnteresseerd zijn in Afrika. Bob van der Bijl is directeur van de Netherlands African Business Council en adviseert in die hoedanigheid Nederlanders die zaken willen doen op het continent. Hieronder een aantal quotes van hem, plus een videoreportage van de NOS.

“Afrikanen zijn net mensen. Soms worden ze gezien als stumperds, maar Afrikanen willen precies dezelfde dingen als wij. Dus niet alleen het nieuwste mobieltje, maar ook Dove-shampoo en Heineken-bier”.

“Toen ik eind jaren 90 in Zambia woonde, waren er geen winkelcentra. In 2004 waren er wel winkelcentra, maar stonden de parkeerterreinen leeg. Nu staan de parkeerterreinen vol.”

“Er zijn natuurlijk dingen die er niet goed lopen. Het is niet makkelijk om er succesvol te zijn. Daarom zegt een topman van Unilever ook dat je je beste mensen naar Afrika moet sturen en geen uitgerangeerde managers.”

Tags