De Nederlandse voedselproducent Agrico uit Emmeloord heeft een ‘slimme’ aardappel ontwikkelt die heel geschikt is voor de teelt in droge en arme landen in Afrika. De aardappel heeft veel minder voedingsstoffen nodig en kan goed groeien met minder water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

 

kweken, kruisen en selecteren van aardappelen

Jarenlang onderzoek

De kwekers hebben zich vele jaren bezig gehouden met het kweken, kruisen en selecteren van aardappelen om dit ras te kunnen maken. Nu het gelukt is om een dergelijke aardappel te maken, is Agrico een leider in de aardappelindustrie. Met name in Kenia en Tanzania is de aardappel een groot succes. Dit succes is niet alleen goed voor Agrico. Ook de Afrikaanse boeren hebben vijf keer meer omzet sinds zij met deze aardappel poten.

 

De aardappel is een gezonde en veelzijdige groente

Gezonde aardappel

De aardappel is een gezonde en veelzijdige groente en bevat een grote hoeveelheid vitamine B & C, vezels en mineralen. Mede daarom staat de aardappel in veel landen op het dagelijks op het menu.
Overigens is de aardappel familie van de tomaat, aubergine, paprika en rode peper. Oorspronkelijk komt de aardappel uit de Zuid-Amerikaanse Andes en wordt daar al ongeveer 7000 jaar geteelt. De aardappelen zoals wij die kennen zijn rond het jaar 1570 in Spanje beland. Het duurde nog bijna 200 jaar voordat de Nederlanders de aardappel gingen telen. Pas in de 19e eeuw werd de aardappel in heel Europa gegeten.

Tags