Elke avontuurlijke reiziger heeft Afrika ongetwijfeld hoog op zijn lijstje staan. Van de ongerepte natuur op Madagaskar tot de grootste natuurreservaten in Zuid-Afrika en het veelzijdige Oeganda, hier valt nog altijd enorm veel te ontdekken. Maar hoe avontuurlijk is het nu eigenlijk om vanachter je laptop een compleet georganiseerde reis te boeken waarbij elke dag al van uur tot uur ingepland is? Je bent compleet afhankelijk van wat de reisorganisatie je wil laten zien en mist daardoor misschien tal van andere bijzondere bezienswaardigheden. Wie wat avontuurlijker is ingesteld heeft tegenwoordig echter ook andere opties. Een daarvan is om ter plekke op pad te gaan met locals en zo het echte Afrika te ontdekken. Vaak ook nog vele malen goedkoper en met een heel andere insteek dan de traditionele georganiseerde reizen.

Het mes snijdt aan twee kanten

kruger_national_park

Credits: mastersoftrivia.com

Deze manier van reizen is niet alleen bevorderlijk voor je ervaring als toerist, ook de lokale bevolking vaart er wel bij. Het geld komt middels deze vorm van ‘collaborative marketing’ immers niet via externe organisaties bij hen terecht, maar juist direct. Je ziet dan ook dat dergelijke tours steeds professioneler worden, waarbij er tegelijkertijd ruimte is voor een persoonlijke benadering. Het biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij lokale rituelen te kijken, die anders verborgen blijven voor toeristen. Maar ook een tochtje door het Kruger National Park in Zuid-Afrika is een stuk interessanter met een lokale gids. Het zijn mensen die in deze natuurrijke omgeving zijn opgegroeid en je zo een veel completer beeld van het leven daar kunnen geven.

Een wereldwijde trend

IMG_6865-640x427Het rondreizen met locals is niet alleen een Afrikaans fenomeen, ook in Zuid-Oost Azië wint deze vorm van toerisme aan populariteit. Bezoek de Killing Fields in Cambodja bijvoorbeeld eens met een local en hoor uit de eerste hand wat er daar nu allemaal eigenlijk precies is gebeurd. Ook jungletochten behoren hier tot de mogelijkheden, waarbij je leert hoe de lokale bevolking leeft van alles wat het oerwoud te bieden heeft. Ook Vietnam kent veel mogelijkheden op dit vlak, waarbij je bijvoorbeeld thuis bij locals kunt gaan eten. Niet alleen culinair een interessante ervaring, maar je ontdekt ook veel over de gewoontes en gebruiken in het land. Nu eens niet vanuit een boekje, maar gewoon bij de mensen zelf aan tafel. Pak dus je backpack en laat je ter plekke verrassen door de locals, het zal een onvergetelijke ervaring worden!

Tags