Backpacken in Afrika

Afrika bestaat uit maar liefst 54 landen, verdeeld over een veelzijdig continent. Je vindt er savanne, tropisch regenwoud en woestijn. Er zijn grote steden, maar ook stammen met verschillende rituelen en gebruiken. Backpacken in Afrika is een mooie manier om veel van het continent te zien.

De voordelen van backpacken

Backpacken wordt steeds populairder, met name bij jonge mensen vanaf 18 jaar. Het heeft twee grote voordelen. Ten eerste is het goedkoop. De vlucht naar je plaats van bestemming is het duurst, maar ook dat kan meevallen. Vlieg bijvoorbeeld naar Marokko. Dat is dichtbij, maar je bent toch in Afrika, een totaal andere wereld.

Daarnaast is backpacken heel avontuurlijk. Je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen en je ontmoet mensen die je anders niet ontmoet zou hebben. Backpackers hebben over het algemeen een klein budget. Dat betekent dat je vaak niet de mogelijkheid hebt om in een restaurant te eten. Zo ontdek je op straat allerlei leuke, goedkope kraampjes met eten dat kenmerkend is door die cultuur.

Backpackinpaklijst

De truc met backpacken is om zo min mogelijk mee te nemen. Alles wat je meeneemt, moet je tenslotte de hele reis met je meezeulen. Lopen door de brandende zon van Tanzania met twintig kilo op je rug is geen pretje.

Een goede backpack in de juiste maat is echt een pré. Thuis kun je checken hoeveel ruimte je voor je spullen nodig hebt. Raap alles bij elkaar wat je nodig hebt, en kijk of het in een vuilniszak past. Vuilniszakken zijn 60 liter groot. Past alles erin, dan kun je dus een rugzak van 55 liter nemen. Moet je te veel proppen, kies dan voor 70 liter. Bij een overvolle vuilniszak is het zaak om te schrappen en minder mee te nemen.

backpacken-in-afrika

Op internet vind je verschillende websites met daarop inpaklijsten voor backpackers. Streep alles af wat je in huis hebt gehaald. Een paar tips:

  • Kies o.a. voor katoenen kleding naast synthetisch. Dat is prettiger als je veel zweet, terwijl synthetisch sneller droogt en lichter is.
  • Als je lenzen draagt, zorg dan ook dat je een bril bij je hebt. Het Afrikaanse woestijnstof kan je ogen irriteren.
  • En vergis je niet, hoewel het in Afrika overwegend warm is, kan het op sommige plaatsen ook flink afkoelen. Kijk goed van te voren of dit ook geldt voor jouw bestemming en neem een dikke trui en lange broek mee voor in de avonden en/of verrassende weersomstandigheden.

Naar welk land?

Zoals gezegd telt Afrika 54 landen. Niet ieder land is even geschikt voor backpackers. De top 5 van landen waar je het beste kunt backpacken bestaat uit Zuid-Afrika, Marokko, Ethiopië, Tanzania en Egypte. Lees je van tevoren goed in en kies het land dat het beste bij jou past.

Dorpjes Afrika Rondrijden door Afrika Wilde dieren Afrika

Tags