Journalisten en toeristen in Afrika lopen de kans betrokken te raken bij een ongeval, een medische misser of geweld. Je bent als journalist immers veel op pad en Zuid-Afrika staat op plek nummer 7 in de top tien met meest gevaarlijke landen om in te rijden. Als er sprake is van lichamelijke en/of geestelijke letsel waar iemand anders voor aansprakelijk gesteld kan worden, noem je dit letselschade. Meestal kun je de schade verhalen op de veroorzaker van het letsel. Wat moet je doen bij letselschade in Afrika?

autosafrika

Schaderegeling

In het buitenland geldt bij letselschade dat het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden van toepassing is op de schaderegeling. De regeling met betrekking tot letselschade zal ook in Afrika per land verschillen. Als je de taal (nog) niet goed spreekt, kan het lastig zijn om uit te zoeken hoe je moet handelen. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in het land waar je bent. Als deze er niets is, kun je contact opnemen met een ambassade van een land uit de Europese Unie. De ambassade kan je helpen met het vinden van een goede letselschade advocaat en eventueel een tolk. Een advocaat gespecialiseerd op het gebied van letselschade kan je advies geven over de mogelijkheden op gebied van letselschade vergoeding in het land waar je bent en je eventueel ondersteunen bij een juridische procedure.

Landgenoot

Er is echter ook een uitzondering op de regel dat het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden van toepassing is. Als de veroorzaker van een verkeersongeval een landgenoot is, dan kunnen jullie ervoor kiezen de de schade op grond van het Haagse Verkeersongevallenverdrag af te wikkelen. Dat betekent dat het Nederlandse recht geldt en dat de schadeafhandeling in Nederland plaatsvindt.

Tags