Nederlanders praten graag over het weer en we willen ook frikandellen in het buitenland eten. Als we naar een verjaardagsvisite gaan, feliciteren we iedereen. Voor buitenstaanders zijn dit vreemde gebruiken. Ga je binnenkort naar Zuid-Afrika? Lees dan zeker deze tips over Afrikaanse gewoonten.

 

foto van afrikaanse braai

Vegetarisch eten? Kies kip

Zuid-Afrikanen eten heel graag en heel veel vlees. Ben je uitnodigd op een onvervalste Zuid-Afrikaanse braai (barbecue) waar je je eigen eten moet meenemen? Neem dan zeker geen kip mee. Dat wordt namelijk niet gezien als vlees, maar men beschouwt kip als een vegetarische maaltijd. Het Afrikaanse motto luidt immers: ‘Echte mannen eten vlees, geen kip!’

Zonder schoenen

Als je Zuid-Afrikaanse mensen zonder schoenen ziet lopen, kijk dan niet raar op. Dat is namelijk geen teken van armoede. Ze doen dit om ze blootvoets lopen gewoon fijn vinden.

Ruimte optimaal benutten

In Nederland en Europa is de regel dat je niet meer mensen in een voertuig mag vervoeren als er gordels zijn. Daar doet men in Zuid-Afrika niet aan. Het wordt namelijk gewoon gezien als ruimteverspilling als je maar met maximaal vijf personen in een auto zit.

How are you doing?

Nee, dit is geen openingszin van Joey Tribbiani uit Friends. Een Zuid-Afrikaan zal altijd vragen hoe het met je gaat. Of je nu boodschappen doet of een telefoontje pleegt. En het liefst vragen ze ook nog wat je plannen voor het weekend zijn.

 

Foto van man die naar lions head rent

Ommetje voor het werk

Nederlanders laten ’s ochtends vroeg nog even de hond uit. Als je in de buurt van Lion’s Head woont, zie je ’s ochtends vroeg Zuid-Afrikanen ‘even’ de berg oprennen (en weer naar beneden rennen natuurlijk). Fijn met de beentjes gestrekt naar het werk.

Gooi die muntjes in die koe

Een Zulu-bruiloft in Zuid-Afrika is heel bijzonder. Om onderdeel van haar nieuwe familie te worden, moet de bruid munten in een uitgeholde koe gooien. Een bruidegom moet een bruidsschat betalen aan de schoonfamilie. Daar wordt dagen van te voren over onderhandelt door de families zonder dat het bruidspaar er bij is. Toch handig om te weten voor het geval je van plan bent in een Zulu-familie te trouwen.

Tags