Afrika een land met talloze mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Als je als backpacker of andere reden langere tijd in Afrika verblijft en het leuk vinden om met dieren of mensen te werken dan is vrijwilligerswerk de juiste keuze. Afrika is een derdewereldland en kan vaak alle hulp  gebruiken die wordt aangeboden. Daarom is er ook altijd vrijwilligerswerk aanbod en vraag naar meer of nieuwe vrijwilligers. De kortere projecten in Afrika zijn vaak met dieren en bijvoorbeeld in de bouw. Als je een langere tijd in Afrika wil blijven en vrijwilligerswerk wil blijven verrichten dan kun je werken met de Afrikaanse bevolking. Je kan bijvoorbeeld in een weeshuis werken, helpen op een basisschool met een vak als Engels of je kunt je inzetten voor de dieren!

Vrijwilligerswerk met dieren

Cheetah-and-Wild-Dog-Breeding-Center-1280x569

De missie van het Cheetah and Wild Dog Centre is om te zorgen dat de Cheeta, de Afrikaanse hond en andere wilde dieren niet uitsterven. Dit centrum is erin geslaagd om te fokken met de Konings Cheeta en hebben in hun 44 jarige bestaan al meer dan 800 Cheeta’s, Wilde Afrikaanse honden, Hyena’s en andere wilde dieren gefokt.

Een aantal andere mijlpalen die het centrum al behaald heeft zijn:
1. Dankzij de fokkerij met de Konings Cheeta, kon er onderzoek gedaan worden en zijn ze er achter gekomen dat de Konings Cheeta niet afwijkt van de normale Cheeta, maar dat alleen het patroon en de kleur van de vacht anders zijn.
2. Het loslaten van de Afrikaanse wilde hond in de natuur nadat ze deze gefokt hebben.
3. De Riverine Rabbit (een gevaarlijke diersoort) fokken en die zijn losgelaten in het Karoo National Park, de natuurlijke leefplek van deze dieren.

De taak van de vrijwilliger is de dagelijkse taken uitvoeren, hierbij werken ze met alle dieren in het centrum. Denk hierbij aan het voeren, onkruid en giftige planten weghalen maar ook het hek repareren en andere klusjes op het terrein.

Vrijwilligerswerk met kinderen

Loving_Cape_Town_Kids_1

Een organisatie die is opgericht om de hoop op een goede toekomst voor Afrikaanse kinderen hoog te houden is Loving Cape Town kid. Deze organisatie doet er alles aan om te zorgen dat deze kinderen educatie krijgen en zich zo goed mogelijk kunnen aarden in de maatschappij.

Vrijwilligers werken in de ochtend in het schoolgebouw en werken in de middag in een kinderopvang. De school is al 13 jaar groeiende door een paar genereuze sponsors. De renovatie van het oude schoolgebouw begon in 2007. In 2012 was het klaar en nu bestaat het uit 11 klaslokalen, 17 toiletten, een moderne keuken, een overdekte veranda en een grote speelplaats.

Tegenwoordig biedt Loving Cape Town kids hulp en  voorschoolse educatie aan voor 250 kinderen met een achterstand in de maatschappij, doordat hun ouders niet veel geld hebben of uit een achterstandswijk komen. De kinderen zijn tussen de 10 maanden en 6 jaar oud, de jongsten worden met liefde verzorgd en krijgen de moderne waarden bijgebracht, ze krijgen les in de Engelse taal en krijgen les in Hygiëne. Daarnaast krijgen ze een gezond dieet.

Als de vrijwilligers klaar zijn op school, gaan ze werken in de kinderopvang die al sinds 2004 bestaat en groeiende is, ze zorgen nu voor 90 kinderen.

Tags