De Dalai Lama heeft opnieuw geen toegang gekregen tot Zuid-Afrika, zo maakte zijn woordvoerder in Zuid-Afrika bekend. De Tibetaanse leider vroeg voor de derde keer in vijf jaar een visum aan en even zo vaak werd die aanvraag geweigerd.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie bevestigde dat de Dalai Lama een aanvraag had ingediend, maar verklaarde dat hij deze ook zelf weer had ingetrokken, omdat hij inzag dat de kans om goedkeuring miniem was. Zuid-Afrika is bang dat het toelaten van de Dalai Lama de relaties met China schaadt, dat land is een belangrijke handelspartner voor Zuid-Afrika.

Bijeenkomst van Nobelprijswinnaars

De Dalai Lama wilde naar Zuid-Afrika om in Kaapstad een bijeenkomst van Nobelprijswinnaars bij te wonen. Eerder kon hij al niet aanwezig zijn op de tachtigste verjaardag van Desmond Tutu, omdat zijn visum niet werd goedgekeurd.

desmond tutu

Desmond Tutu op zijn 80e verjaardag

Voor de ‘gewone toerist’ ook lastiger

Niet alleen voor de Dalai Lama is het lastig om Zuid-Afrika binnen te komen, ook voor de ‘gewone toerist’ wordt het steeds lastiger. Sinds 1 oktober is het verplicht voor wie met kinderen onder de 18 jaar reist om een geboortecertificaat mee te nemen en toestemming van beide ouders. Wie op reis wil gaan naar Zuid-Afrika dient hier dus rekening mee te houden.

Tags