honger in afrikaDe Republiek Zuid-Afrika, zoals Zuid-Afrika officieel heet, ligt in het uiterste zuidelijke puntje van het continent Afrika. In het Noorden grenst het land aan Namibiƫ, Botswana en Zimbabwe en in het oosten aan Mozambique en Swaziland. Inclusief de Prins Edward-eilanden beslaat de totale oppervlakte van Zuid-Afrika 1.219.912 vierkante kilometer. Het land heeft een kustlijn van ongeveer 2800 kilometer aan de Indische en Atlantische Oceaan.

Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door hoogvlaktes in het binnenland en langs de randen door ruige heuvels en smalle kustvlaktes. In het oosten liggen de hoogste bergen van het land, met de toppen van de Njesuthi (3408 meter) en Mafadi (3450 meter). Het land is rijk aan grondstoffen als goud, chroom, steenkool, ijzererts, nikkel, tin, uranium en nog veel meer. Sinds Zuid-Afrika in 1994 een democratisch land werd, bestaat het uit negen provincies.

Zuid-Afrika beschikt officieel over drie hoofdsteden. Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht) vormen samen de hoofdsteden van het land. Daarnaast zijn er andere belangrijke grote steden als Durban (grootste havenstad) en Johannesburg (grootste en economisch belangrijkste stad).

Zuid-Afrika is een land vol levendige religies. Tot in de kleinste dorpen zijn er verschillende geloofsovertuigingen met meerdere kerken. Volgens de laatste volkstelling in 2001 was bijna 80 procent christen. 11,1 procent hiervan hoort bij de Zion Christian Church, 8,2 procent bij de Pinkstergemeente en 7,1 procent bij de Rooms-Katholieke kerk. Daarnaast zijn er nog tal van andere soorten christelijke religies die worden aangehangen. Daarnaast is 1,5 procent moslim, 1,3 procent hindoe en 15,1 procent is niet-gelovig.

Zuid-Afrika is inmiddels een land waar jaarlijks veel toeristen naartoe gaan. Het Kruger Nationaal Park, Kaapstad met de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop zijn enkele van de belangrijkste trekpleisters van het land.

Kijk hier naar een impressie van het Kruger National Park:

Voor meer algemene informatie over Zuid-Afrika en haar geschiedenis kun je de infographic hieronder bekijken:

History of South Africa Infographic