DIY: Gedroogde bloemen in giethars

Bloemen in giethars

Gedroogde bloemen zijn helemaal hip. Ze ruiken misschien minder lekker dan verse bloemen, maar blijven natuurlijk wel veel langer goed. Veel mensen hebben gedroogde boeketjes staan of hebben bosjes bloemen te drogen hangen. Maar je kan er meer mee doen. Het geheime ingrediënt? Epoxy giethars!

Met de epoxy sluit je je gedroogde bloem luchtdicht af in een soort steentje. Je bent vrij om een vormpje te kiezen. Het is een origineel, bijzonder en handgemaakt cadeautje. Maar natuurlijk ook gewoon mooi voor bij jezelf in huis.

Benodigdheden

Voor deze DIY heb je nodig: je epoxy giethars met een verharder, verschillende gedroogde bloemen naar keuze, en diverse plastic mallen naar keuze. Het formaat en de vorm ben je vrij in. Zelf werk ik vaak met plastic bollen, of vlakke rechthoeken. Met een maatbeker gevuld met water kan je de hoeveelheid benodigde giethars per mal even checken voor je begint met gieten.

Aan de slag

Allereerst weeg je de giethars af en voeg je de verharder toe. Even goed roeren, en dan twee tot drie minuten laten staan zodat de lucht er uit gaat. De mallen moet je voor het vullen even inspuiten met een mallen-losser, een chemisch stofje verpakt in spuitpussen dat er voor zorgt dat de giethars niet aan de mal gaat plakken. Daarna giet je het eerste laag je giethars in de mal, tot ongeveer de helft. Zachtjes druk je het bloemetje in de giethars. Laat dit zo’n tien minuten staan zodat de giethars droogt en de bloemen op hun plek blijven. Na tien minuten kan je de rest van de mal vullen met een tweede laagje giethars, zodat het bloemetje volledig is afgesloten van de lucht. Laat dit vervolgens één á twee dagen drogen. Met een polijstvijl kan je uitstekende randjes wegvijlen.

Varieer er op los!

Je steentjes zijn natuurlijk al mooi op zich zelf. Je kan ze puur decoratief gebruiken, als servettenhouder of in je vissenkom. Als je wat groter formaat mallen gebruikt kan je er zelfs een bloemschilderijtje van maken. Maar ook kan je ze verwerken tot sieraden, zoals een kettinkje en zelfs tot oorbellen (als het formaat natuurlijk niet te groot is). Of je maakt een mooi bijpassend setje! Met de juiste mal kan je zelfs een nieuw hoesje voor je iphone maken. Laat je creatieve geest lekker zijn gang gaan, en zoek verschillende mogelijkheden op. Als je eenmaal aan de slag gaat, blijf je bezig, want deze DIY werkt gegarandeerd verslavend!

Leave a comment