Reisadvies buiten Europa

Gaat u binnenkort op reis buiten Europa?

Als u binnenkort van plan bent om op reis te gaan buiten Europa, is het verstandig om een hepatitis a vaccinatie te nemen. Het hepatitis A-vaccin is een vaccin dat wordt gebruikt om het hepatitis A-virus te voorkomen. Het vaccin is het meest effectief wanneer het wordt toegediend voordat iemand in contact komt met het virus. Het vaccin kan worden gegeven aan iedereen die ouder is dan één jaar en die niet immuun is voor het hepatitis A-virus. Het vaccin is het meest effectief in combinatie met andere vaccins. Het hepatitis A-virus is een virus dat de lever aanvalt. Het wordt meestal overgedragen via dingen die besmet zijn met ontlasting. Het wordt vaak geadviseerd om te nemen als u op reis gaat naar Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika of Azië.

Wat is hepatitis A?

Hepatitis is een aandoening die een ontsteking van de lever veroorzaakt. Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, waaronder virussen, bacteriën en toxines. Hepatitis wordt meestal verspreid wanneer iemand in contact komt met de ontlasting van een geïnfecteerde persoon.

Wat zijn de symptomen van hepatitis A?

De symptomen van hepatitis A zijn koorts, vermoeidheid, verlies van eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn en donkere urine. De symptomen kunnen tot 2 maanden aanhouden. Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het virus verspreidt zich via uitwerpselen besmet water of voedsel. Het kan ook worden verspreid door nauw contact met iemand die het virus heeft. Een hepatitis a vaccinatie is het meest effectief wanneer het wordt gegeven voordat iemand in contact komt met het virus.

Wanneer moet ik me laten vaccineren tegen Hepatitis A?

  • Als u naar een land reist waar hepatitis A veel voorkomt.
  • Als je in de buurt bent van iemand die hepatitis A heeft.
  • Als je dakloos bent, illegale drugs gebruikt, seksueel contact hebt met meerdere partners of hiv/aids hebt.
  • Als u met eten werkt of kinderen in de kinderopvang heeft.
  • Als u in een gebied woont met slechte sanitaire voorzieningen en weinig waterbehandeling.

In al deze gevallen is het zeer belangrijk om een hepatitis a vaccinatie te krijgen.

Reist u met kinderen?

Als u op reis gaat met kinderen is het ook belangrijk, dat u kind een DKTP vaccinatie heeft gehad. Het DKTP vaccin wordt in drie doses gegeven. De eerste dosis wordt gegeven op de leeftijd van één jaar, de tweede dosis op de leeftijd van drie jaar en de derde dosis op de leeftijd van zes jaar. Na 10 jaar kan een booster worden gegeven om de verspreiding van hepatitis A te helpen voorkomen. Een DKTP vaccinatie beschermt u kind tegen meerdere ziektes en is daarom essentieel tijdens een reis.

Veel plezier op reis!

Na het nemen van een hepatitis a vaccinatie en een DKTP vaccinatie voor de kinderen, kunt u zonder zorgen op reis. Let wel nog steeds op wat u eet. Om kansen op hepatitis A nog meer te verkleinen.

Leave a comment