Grote klimaatverandering – kleine stapjes

Het is –letterlijk- de hot topic of today: klimaatverandering. Steeds meer groeit het besef dat er iets moet gebeuren. Zo  niet, dan zullen we onze kinderen opzadelen met onhandelbare problemen. De mens is door het almaar toenemende verbruik verantwoordelijk voor veel van deze verandering. En het is dan ook aan ons, de mens, om actie te ondernemen.

Enerzijds worden er door overheden steeds meer maatregelen genomen. Maar anderzijds moet de verduurzaming juist van onder af komen: alleen als we met zijn allen de schouders er onder zetten kunnen wij een verandering te weeg brengen.

Maar hoe doe je dat nou, je levensstijl verduurzamen? In deze blogs noem ik drie thema’s waarmee je in huis je steentje kan bijdragen aan een beter milieu.

1. Minder vlees en kaas

De meest eenvoudige stap die je thuis kan nemen om je ecologische voetafdruk drastisch te verminderen, is stoppen met het eten van vlees. De veehouderij is immers een grote vervuiler. Sta maar eens stil hoe veel voedsel een koe moet eten voordat het op jouw bordje belandt. In de levensjaren van de koe stoot het beestje ook nog eens zo’n 400 liter schadelijke gassen (zoals methaan) uit. Om dezelfde reden is ook het eten van kaas en zuivel niet wenselijk voor het milieu. Veel efficiënter eten is dus een plantaardig dieet. Voor velen is het lastig deze lekkernijen op te geven. Maar begin met kleine stapjes: kies wat vaker voor (duurzaam gevangen vis) of kip, stel een aantal vegetarische dagen in per week.

2. Consuminderen

Ofwel: het minderen van je consumptie. Met de groei van de welvaart groeit ook de kooplust. Men koopt geen dingen meer uit noodzaak, maar als hobby. Kijk eens kritisch in huis rond naar alle spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Of in je kast, hoe veel overbodige kleding je hebt. Als je minder dingen koopt of gebruikt, hoeft er minder gemaakt te worden, en dat scheelt in energiegebruik en grondstofverbruik. Probeer dus alleen te kopen wat je echt nodig hebt. En als je iets koopt, ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

3. No waste

Misschien heb je ooit al eens gehoord van een circulaire economie. Dat houdt in dat afval voedsel wordt voor een nieuw product. In plaats van recyclen praat je over upcyclen, waarbij je de levensduur van een product verlengd. Het neemt na gebruik niet in waarde af. Neem als voorbeeld een plastic zakje: normaliter wordt een zakje gebruikt om iets in te bewaren en vervolgens weggegooid. Maar wat als het plastic zakje zelf eetbaar is? Of een bron van voedsel voor bijvoorbeeld je huisdier? De energie die opgesloten zit in (de productie van) het product wordt dan niet weggegooid. Sta in huis stil bij je afvalstromen, en hoe je deze kan verminderen. Investeer in goede afvalbakken om je afval te scheiden. Breng spullen naar de kringloop, en haal daar ook liever spullen als je eens echt iets nodig hebt.

De transitie naar een duurzame maatschappij is ingewikkeld. Veel concepten staan nog in hun kinderschoenen en er is al met al nog veel onduidelijkheid. Verandering is niet makkelijk. Maar het begint bij jezelf! Er zijn talloze manieren om je leven – met relatief eenvoudige stapjes – milieuvriendelijker te maken. Het is slechts een kwestie van doen!

Leave a comment