Spannend werk

Spannend werk zoals die van ons is moeilijk te vinden. Je stapt niet zo snel naar je uitzendbureau Amsterdam om er op uit te gaan. Hoe kom je in een beroep zoals correspondent in Afrika of een arts zonder grenzen?

 

Specialisme

Over het algemeen is het belangrijk een hoogwaardige vaardigheid te hebben die je kan leveragen in een ontwikkelingsland. Centraal staat hier kennis en mobiliteit. Zo zijn er bijvoorbeeld cruiseschepen die een nieuw leven hebben gekregen als drijvend ziekenhuis. Door hun mobiliteit kunnen ze gemakkelijk grote plaatsen aan doen om daar hulp te bieden. Naast de mobiliteit is kennis ook een goede manier om te schalen. Lokaal doktoren opleiden is veel effectiever dan alle operaties zelf doen. Als vuistregel mag je nemen dat er een gebrek aan koopkrachtige vraag is in de landen waar je werkt.De sleuteol is dan ook om zoveel mogelijk vraag te beslaan. 

 

Anders

Een andere belangrijke functie die je kan bieden is onafhankelijkheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financial audits, verkiezingen observeren of verslag doen van politieke zaken. Als het gaat om controle kan je dit goed inzetten omdat dit moeilijk intern te regelen is. Dat is niet perse uniek voor de regio, enkel geprononceerder. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland, waar de autoriteit voor de financiële markten een verbod op shortselling instelde op het aandeel Wirecard terwijl leden van deze autoriteiten zelf aandelen Wirecard hadden. Het verschil is dat hier dit soort fouten vaak leiden tot hervorming en vervolging. Wat het in de regio lastiger maakt is dat stamsgebonden loyaliteit de politieke opinie stuurt, zeker wanneer een land onder druk staat. Politiek of financieel falen word dan door de vingers gezien als de persoon in kwestie toebehoort aan dezelfde groep. ook dit groepsdenken is niet uniek, maar het gegeven dat deze verbonden is aan onveranderlijke persoonseigenschappen voorkomt vaak hervorming. Als westerling geniet je dan een bepaalde mate van ongebondenheid. Daarnaast kan je verslag van dit soort zaken ook gemakkelijk door vele gelezen worden. Zelfs als uitdagingen blijven bestaan kan jouw nieuws hier een prikkel tegenover zetten, bijvoorbeeld door intercontinentale investeringen en samenwerkingen onder druk te zetten. Als verkiezingen observeerder heb je wederom zo een groot schaalbare impact. Als financial auditor kan je helpen een cultuur van controle op te zetten en banken die de slag naar transparantie willen maken belonen.

En nu jij!

Zoals je ziet kunnen verschillende disciplines hun steentje bijdragen. Ook die van jou.De belangrijkste vraag is: Hoe kan ik structureel iets veranderen?

Leave a comment